Zdrowa i czysta woda to gwarancja dobrego samopoczucia wszystkich osób, które z danego ujęcia korzystają. Pamiętanie o corocznych kontrolach jakości wody pitnej leży zwłaszcza w interesie właścicieli samodzielnych nieruchomości lub posiadaczy studni zaopatrzonych w wody podziemne. Przeciętny użytkownik nie musi znać norm przewidzianych przez rozporządzenie ministra zdrowia w zakresie optymalnego składu wody spożywczej, ale powinien podejmować czynności prewencyjne zmierzające do odpowiedniego filtrowania wody, zanim jeszcze wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości.
Skąd biorą się zanieczyszczenia w naszej wodzie?
Na wodę wpływ mają czynniki zewnętrzne oraz uwarunkowania środowiskowe. Wody gruntowe narażone są m.in. na bakterie kałowe pochodzenia ludzkiego lub odzwierzęcego. Podwyższone ryzyko przeniknięcia bakterii kałowych do wody pitnej występuje zwykle w sytuacji, gdy hodujemy trzodę lub posiadamy nieodpowiednio zabezpieczone odpływy kanalizacyjne. Na jakość wody niepośledni wpływ mają również smogi oraz substancje występujące w powietrzu, które spływają do gleby wraz z deszczem.
Gdzie udać się po pomoc?
Jeśli mamy jakiekolwiek podejrzenia co do składu spożywanej przez nas wody, należy oddać próbkę wody do badania w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Analiza wody odbywa się dwutorowo. Sprawdza się zarówno wygląd cieczy, jak i jej właściwości chemiczne, które mają stwierdzić, czy pierwiastki i związki chemiczne występujące w wodzie nie przekraczają dopuszczalnych wskaźników. Jeśli badanie wody wypadło niekorzystnie zaleca się wdrożenie natychmiastowej kwarantanny związanej z korzystaniem z danego źródła, a także uzdatnienie wody do picia. Jak wspomniano wcześniej, lepiej filtrować wodę profilaktycznie, by zapobiegać zagrożeniom, lecz wiele osób zdaje się bagatelizować problem, dopóki same nie mają z nim do czynienia.
Sposoby filtracji wody
Metod oczyszczania wody pitnej jest wiele. Wybór określonej metody uwarunkowany jest rodzajem zagrożenia. Uwalnianie wody z nadmiernych ilości żelaza to proces odżelaziania, z kolei w przypadku nadmiernych ilości manganu mówi się odpowiednio o odmanganianiu. Usuwaniu bakterii i wirusów z wody, a także zapobieganiu mętnieniu cieczy służy koagulacja. Zanieczyszczenia mechaniczne usuwane są natomiast w procesie sedymentacji. W wielu gospodarstwach domowych stosuje się proste, codzienne sposoby filtracji wody, jak np. dzbanki, filtry czy kapsułki filtrujące.
Chcesz zlecić pełną analizę wody? Sprawdź, co musisz wiedzieć przed badaniem wody.
ostatnie komentarze